Blog FUTUR SIMPLE

- de toekomst is niet simpel, het land niet ver, de mens niet rechtvaardig -

Een voorstelling over een niet zo simpele toekomst waarin verteld, gedanst en muziek gemaakt wordt, een performance over hoop en liefde, gebaseerd op ware verhalen. 

Volg Stef in Congo

Tussen 16 april en 1 mei resideert Stef De Paepe, algemeen en artistiek directeur van beeldsmederij DE MAAN in Lubumbashi, Congo. Hij doet er i.s.m. het RITCS aan vooronderzoek voor de voorstelling FUTUR SIMPLE, die op 3 maart 2017 in première zal gaan. Hieronder zijn blog.

Slotdag, de dag van het toonmoment

Vrijdag

Vandaag is het de slotdag, de dag van het toonmoment. We verzamelen om 13u aan de faculté des lettres et sciences humaines. Ons toonmoment kadert in een seminarie over wetenschap en ontwikkeling. Fabien heeft hiervoor gezorgd en het voordeel is dat we meteen een grote publieksopkomst hebben.

Ik overloop met de spelers de volgorde van de acts en draag hen op nog een tekstrepetitie te doen. Tegen 15u. is het dan zover, maar...

Benieuwd?

De drukte is alom

Ik ervaar een lichte spanning omdat ik het hotel wil betalen via overschrijving maar dat levert online problemen op. Dan maar gebeld met de bank op het thuisfront. Ik heb een rekening bij een relatieve grootbank die genoemd is in de Panama Papers. De man vertelt mij aan de telefoon dat overschrijving vanuit België niet kan met Congo. Dat Congo op een zwarte lijst staat (!) omwille van wapenhandel en zo. Ik wil nog tegenwerpen in de trant van: En banken die beleggen in malafide projecten met ons spaargeld? En de Panama Papers dan? Een dergelijke bank heeft na de crisis, na alle andere schandalen en nu de Panama Papers toch geen enkele morele zeggingskracht meer? Ik besluit Afrikaans kalm te blijven en de gedachten voor mezelf te houden. 

Lees hier meer over de voorbereidingen van het toonmoment.

Tu sais, la mort en Afrique

De tweede week : maandag 

Ik vraag aan de taxichauffeur die ons naar de repetitieruimte brengt hoe lang hij werkt. Zijn dag begint om 6.30u. en eindigt om 18.30u. Ja, er is veel wachten mee gemoeid zal u zeggen. Klopt, maar toch. Een shift van 12u. is niet zo evident. Lijkt wel een directeursfunctie op DE MAAN! Al begin ik zelden om 6.30u. Ik durf hem niet naar zijn loon vragen. De meeste taxichauffeurs werken in dienst van een patron die hen de wagen in bruikleen geeft en een salaris. Bij aankomst blijken alweer de helft van de studenten afwezig. Ze zijn ook altijd moe als ze aankomen. Vermoedelijk sparen ze het openbaar vervoer uit door te voet te komen. Dat openbaar vervoer zijn ...lees hier verder

Over paarse Victoriawatervallen en jonge veulens

Vrijdag

Ik krijg een push bericht van een gerenommeerde krant: dat Prince zou overleden zijn. Alweer een schok. Alweer een ster die uitdooft. Ik zeg het aan de taxichauffeur, ik zeg het aan de studenten. Ze reageren gelaten. Andere problemen. Op facebook zie ik een foto van de Victoriawatervallen die men helemaal paars heeft doen oplichten. Ik moet dringend mijn emoties wat beter in toom houden.

Vandaag, op het einde van de week maak ik een eerste evaluatie op.  

Lees hier verder.

De volgende dagen...

...vermindert het aantal studenten vanzelf, nadat ik duidelijk gemaakt heb dat het budget niet dat van de filmindustrie is. Maar dat ik zal zien wat ik kan doen. Een harde kern van zeer gemotiveerde studenten blijft over. 

Er is het koppel Djo en Solange, dat al eens in Brussel op het RITCS kwam spelen. Ze hebben twee kinderen en een eigen theatercompagnie samen met Guy, die ook deelneemt aan de workshop. Verder is er Denis, een meer dan zestigjarige coryfee van het théâtre national. Het gebouw waar hij optrad, is...lees hier verder


Eerste dag workshop

De eerste dag van de workshop verloopt nogal chaotisch. Ik bevind me in een gigantische feestruimte vol met rood satijn beklede stoelen van plastic. Een ruimte waar door de band ceremonies en feesten doorgaan. Ze behoort tot het ISP, het Institut Supérieur de Pédagogie waar leraars worden opgeleid. De zaal heeft de grootte van een half voetbalveld. Dat heeft als voordeel dat ik de verschillende groepjes op verschillende plekken in de ruimte kan laten werken.

Er komt 14 man opdagen (!), een getal ver boven de eerder gemaakte afspraak met professor Fabien Kabeya van de universiteit van Lubumbashi en tevens opleidingshoofd van het ETFL, de école de théâtre et de film de Lubumbashi. Al snel blijkt dat de studenten en masse zijn afgekomen omdat ...vervolg


Lubumbashi, waar de flamboyant in bloei staat

 Aankomst

Na een slapeloze nacht stap ik van het vliegtuig de Congolese hitte in. Als een niet besteld deken valt ze om me heen. Alles ruikt naar stof. De aarde lijkt te smelten onder mijn voetstappen, gelukkig staat de flamboyant in bloei, de lokale boomsoort. Wel duizend fel oranje bloemen bloesemen tussen het gebladerte. Alsof ze je allemaal tegelijk goeiedag toeroepen. Jambo Jambo in het swahili.

 Op initiatief van Joseph Leonard, werkzaam aan de Unilu, de universiteit van Lubumbashi ... lees hier verder

Stef De Paepe probeert met BEELDSMEDERIJ DE MAAN bij elke voorstelling naar een nieuw spanningsveld op zoek te gaan. Dit keer is dat de verhouding tussen documentair en beeldend theater. Uitgaande van het aangrijpende boek vol portretten van Congolese jongeren van Koen Vidal en Stephane Vanfleteren en ander materiaal, zoeken we naar een verhouding tussen inheemse beeldende invloeden van maskers en fetiche objecten en documentair tekstmateriaal. Het woord is aan de jongeren uit het continent van de toekomst, niet aan ons. Tijd voor nederigheid na een postkoloniaal tijdperk.

We nemen je mee in het voorbereidingsproces van deze nieuwe voorstelling van DE MAAN, die ook kadert binnen het stadfestival OP.RECHT.MECHELEN. Noteer alvast: première op 3 maart 2017!