DE GAZA MONOLOGEN

29/11/2023

Solidariteitsactie

If it was in my hands, I would try as much as possible to reduce wars,
death and violence. It’s a shame for every drop of blood that falls on
the ground. I hate the silence and the abnormal tolerance that people

have; I wish all Gaza would wake up tomorrow and walk the streets
shouting loudly: “Enouuuuuuuuuuuuuuuuugh!!!!”

(Fragment uit de Gaza Monologen, geschreven door Amjad Abu Yasin, geboren in 1993)
 

Naar aanleiding van de gruwelijke oorlog in Gaza roept het ASHTAR Theatre (Ramallah, Palestina) op om woensdag 29 november 2023 wereldwijd de Gaza-monologen voor te lezen en uit te delen. De theatertekst uit 2010 bestaat uit 31 monologen van kinderen en jongeren die vertellen wat hen overkwam tijdens de oorlog in Gaza in 2008 en 2009. Tragisch genoeg zijn deze monologen vandaag de dag nog steeds actueel. Ze belichten de verschrikkingen, hoop en veerkracht van het Palestijnse volk en verheffen de stemmen van kinderen in Gaza. Daarom pakken we ze opnieuw vast en spreken we ze uit. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 29 november uitgeroepen tot de Internationale dag van solidariteit met de Palestijnse bevolking.

Meerdere kunstenaars en cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel geven gehoor aan deze oproep. De actie heeft geen overkoepelend organisatiecomité, maar is een meerstemmige en collectieve solidariteitsactie vanuit het culturele veld om aan de oproep van het Palestijnse theater te beantwoorden

de gaza monologen in mechelen

Theater arsenaal, DE MAAN en Het Kwartier mobiliseert Mechelen en nodigt iedereen uit om solidariteit te betuigen, te luisteren naar de verhalen, een glas te drinken, het hart te luchten en mee een halt te roepen aan de schendingen van het internationaal humanitair recht.

De teksten worden voorgelezen in het NL door Joost Vandecasteele, Willy Thomas, Fien Leysen, Ayoub Sadik, Ruud Gielens, Sarah Eisa, Erik Raspoet, Willem Herbots, Max Wyckaert, Nathalie Goossens, Salomé Mooij,  Freek Mariën e.a.

Praktisch:

  • Tijdstip: woe 29/11 > 18:00 – 20:00
  • Locatie: Cultuurcentrum Mechelen (Cafetaria), Minderbroedersgang 5, Mechelen
  • Inkom: gratis (vrije in- en uitloop)
  • Organisatie: Theater arsenaal / DE MAAN / Het Kwartier

Fonds:

Wij steunen het Ashtar fonds dat i.s.m. psychologen, theatermakers en jeugdwerkers, psycho-sociale hulp verleent aan getraumatiseerde kinderen, jongeren en volwassenen uit Gaza. Angst, depressies, chronische uitputting, gebrek aan zekerheid, rouw,…het zijn maar enkele van de vele mentale uitdagingen waarmee men te maken krijgt door de traumatische impact van de oorlog. We lanceren daarom ook een warme oproep aan de Mechelaars om een bijdrage te doen in dit fonds. Dit kan tijdens de avond zelf of online. Onze dank is groot.
Lees hier de NL vertaling bij het Fonds.

EXTRA SOLIDARITEITSACTIE ‘Handala is taking over the streets’

Ook thuis kan je je solidariteit betuigen door een HANDALA-tekening aan te brengen op je raam. Handala is een cartoon van kunstenaar Naji Salim al-Ali, die in Palestina woonde en vermoord werd in 1987.

Handala is een Palestijnse vluchteling en blijft voor altijd 10 jaar. Hij staat met zijn rug naar ons toe, als een teken van verzet. Hij keert ons zijn rug toe, net zoals alle wereldleiders al decennia lang hun rug toekeren aan Palestina. Handala zal zich pas omdraaien en zijn gezicht tonen op de dag dat hij terug naar huis kan. Pas dan zal hij verder opgroeien.

Toon Handala aan je raam en roep samen met ons voor alle kinderen, voor Handala, voor alle mensen: MAKE IT STOP!

Praktisch:
De handala-tekening wordt gratis ter beschikking gesteld op A4 formaat op 29/11 in het Cultuurcenturm Mechelen en nadien bij DE MAAN en theater arsenaal. Je kan ze ook gratis downloaden. Instructies voor de raamtekening vind je hier.
  Heb je thuis geen raamstift, kleur de tekening in en hang ze op je raam.

Organisatie: DE MAAN / theater arsenaal